
De prijzen voor energie stijgen heel erg snel. Voor grote groepen Nederlanders dreigen gas en licht in de loop van 2022 onbetaalbaar te worden. Er is een hele grote groep huishoudens dat de laatste jaren met moeite maandelijks kan rondkomen. Deze groep dreigt keihard geraakt te worden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de huishoudens zelf, maar uiteraard ook voor het bedrijfsleven.
De stijging gaat met name de afgelopen maanden snel. De prijzen voor energie zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. En het ziet ernaar uit dat het einde van de stijging nog niet in zicht is.
Grote groep wordt geraakt
Meerdere onderzoeken hebben de afgelopen jaren aangetoond dat er een hele grote groep huishoudens is in Nederland die geen financiële buffer heeft. Sterker nog, een deel hiervan heeft moeite om maandelijks de rekeningen te betalen. Waar de afgelopen jaren de zorgkosten en de huren al flink in de lift zaten, is dit nu het geval bij de energie. “de verwachting is dat dit voor veel financieel kwetsbare huishoudens het zetje is waardoor ze echt in de problemen dreigen te komen” : zegt Ravi Poldervaart, eindverantwoordelijke van Bringway.
Impact op bedrijfsleven
De effecten zullen uiteraard ook voelbaar zijn bij alle bedrijven die goederen en/of diensten leveren aan consumenten. Bedrijven zullen rekening moeten houden met meer administratief werk. Er zal meer gecommuniceerd moeten worden met consumenten en bijvoorbeeld schuldhulpverleners en budgetbeheerders.
Behoefte aan innovatie en efficiencyslagen
De werkdruk bij de schuldhulpverleners en budgetbeheerders is al hoog. Daardoor zijn de doorlooptijden voor deze trajecten lang. Bedrijven en instellingen zullen dus tijd en budget vrij moeten maken om processen hierop aan te passen en te innoveren.
“wachtlijsten voor mensen die hulp nodig hebben zijn lang en als iemand aan de beurt is, dan duurt het ook nog eens gemiddeld 9 maanden voordat afspraken definitief zijn en de consument uitzicht heeft op een oplossing”, aldus Ravi. “Dit kan en moet beter”